różniczka zupełna
kubsde: Znaleźć funkcję dwóch zmiennych, której różniczka zupełna jest równa
df = (6x − y)dx + (3y2 − x + 6y)dy
Scałkowałem sobie pierwszy nawias po x oraz drugi po y, jednak nie wiem co dalej zrobić z
otrzymanym wynikiem.
30 maj 12:48
Mariusz:
F(x,y)=3x2−xy+f(y)
F(x,y)=y3−xy+3y2+g(x)
3x2−xy+f(y) = y3−xy+3y2+g(x)
3x2 + f(y) = y3 + 3y2 + g(x)
Zatem
g(x) = 3x2
f(y) = y3 + 3y2
F(x,y)=y3−xy+3y2 + 3x2 + C
Przyda ci się to jeszcze podczas rozwiązywania równań różniczkowych
jeżeli jeszcze tego nie mieliście
30 maj 18:41