matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
trygonometria
~milek:
4
oblicz cos(α−60), ∊(90,180) sinα=
5
z 1, wyszedł cosα=
3
5
√
3
cos60cosβ+sin60sinβ= −
1
2
cosβ+
sinβ= i teraz moge uznac ze sinβ to cosα ? jak to
2
dalej zrobić ?
30 maj 11:21
~milek:
Jakaś pomoc 😢
30 maj 13:19
Eta:
3
α∊(90
o
,180
o
) −− || ćw. to cosα= −
5
3
1
4
√
3
cos(α−60)= cosα*cos60
o
+sinα*sin60
o
= −
*
+
*
=
5
2
5
2
−3+4
√
3
=
10
30 maj 13:29