Całki podwójne, współrzędne biegunowe
Szkolniak: Wprowadzając współrzędne biegunowe obliczyć podane całki podwójne po wskazanych obszarach:
| | x | |
Mam taki obszar: x2+y2≤1, |
| ≤y≤√3x, podstawiam pod x=rcos(α) oraz pod y=rsin(α) i |
| | √3 | |
wychodzi mi, że:
| | cos(α) | |
r2≤1 oraz |
| ≤sin(α)≤√3cos(α) |
| | √3 | |
'r' jest w zakresie od 0 do 1, natomiast jak wyznaczyć zakres kąta alfa? bo trochę tego nie
rozumiem
29 maj 15:43
Saizou :

I metoda
| | √3 | | π | |
czerwony wykres to y = |
| x → kąt nachylenia prostej to |
| |
| | 3 | | 6 | |
| | π | |
niebieski to wykres y = √3x → kąt nachylenia prostej to |
| , |
| | 3 | |
| | π | | π | |
czyli α1 zmienia się w zakresie [ |
| ; |
| ] |
| | 6 | | 3 | |
Można określi jeszcze zakres α
2, albo przemnożyć całkę przez 2.
II metoda
Masz do rozwiązania układ nierówności
rsina ≤
√3*rsina
29 maj 19:46
Szkolniak: Ciekawa ta pierwsza metoda, drugą metodą właśnie teraz rozwiązałem i wyszedł mi również
A mam jeszcze jedno pytanie, jeszcze jeden obszar:
1) x≥0 , 1≤x
2+y
2≤2 : czy tutaj r∊[1;
√2]? i alfę jak? patrząc na wykres funkcji cosinus to
| | π | | 3 | |
próbowałbym to zapisać jako α∊[0; |
| ]∪[ |
| π;2π], ale niezbyt rozumiem |
| | 2 | | 2 | |
29 maj 21:54
Saizou :
r ∊ [1;
√2]
całkę przemnóż przez 2
30 maj 10:33
Saizou :
| | π | | π | |
możesz też zrobić przedział [− |
| ; |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
30 maj 10:34
Szkolniak: Saizou właśnie dzisiaj rano wpadłem na pomysł żeby wziąć jeden z przedziałów i pomnożyć
razy dwa

no nic, dzięki za pomoc, trzeba potrenować tę zamianę na współrzędne biegunowe
30 maj 14:03