Elipsa równanie
anonim123: Czy dobrze robię zadanie 2
https://zapodaj.net/1d6ddcfdcf391.jpg.html
Napisz równanie elipsy o ogniskach leżących na osi OX
symetrycznie względem początku
układu współrzędnych wiedząc że odległość między ogniskami wynosi 6 a mimośród jest równy 0,5
28 maj 20:50
Mila:
Napisz treść zadania, bo ze skanu nie widzę, część ucięło.
28 maj 20:52
anonim123: napisałam pod linkiem jest
28 maj 20:56
Mila:
2)
Równanie elipsy o środku (0,0) i osiach równoległych do osi układu współrzędnych.
2c=6
=======
a=6
c=3
c
2=a
2−b
2
9=36−b
2
b
2=27
============
28 maj 21:27
anonim123: Dzięki 😏
28 maj 22:50
29 maj 12:06
Mila:
Sprawdź czy dobrze zapisałaś treść, chodzi mi o wartość mimośrodu−
powinna być większa od 1.
29 maj 19:24
anonim123: Dobrze przepisałam to chyba błąd w zadaniu.
29 maj 19:29
Mila:
Przepraszam, to równanie elipsy a nie hiperboli, patrzyłam na inne zadanie.
Już piszę.
29 maj 19:35
Min. Edukacji: Mimosrody elips sa <1 zapytaj Wolszczana😉
29 maj 19:51
Min. Edukacji: Wkurzam mnie kiedy mam odpowiedzieć na jakies pytanie zeby obeujrzeć to co wole nasz na
zapodaju
29 maj 19:58
Min. Edukacji: masz błąd w znakach a = C √2
29 maj 19:59
Mila:
1) x=8
| | c | | √2 | | c | | √2 | |
2) e= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔c= |
| a |
| | a | | 2 | | a | | 2 | |
4
√2=a
3) Z (1) i (2)
8c=32⇔c=4
c
2=a
2−b
2
16=32−b
2
b
2=16
4) Równanie elipsy:
===================
29 maj 20:19
anonim123: Dzięki 😏
29 maj 20:31