Czy ktoś mógłby rozwiazać to zadanie ze statystyki. Z góry dziękuje
jan: Statystyka (testowanie−modele)
Badano zawartość tłuszczów w dwóch rodzajach wędlin (w g na 100 gramów
wędliny). W próbie liczącej 50 wędlin rodzaju A zaobserwowano średnią
arytmetyczną zawartości tłuszczów =23,8 g przy odchyleniu standardowym =1,2
g. W próbie liczącej 40 wędlin rodzaju B zaobserwowano: =24,1 g, =1,4 g. Czy
można uważać, na poziomie istotności 0,05, że przeciętna zawartość tłuszczów w
wędlinach rodzaju A jest niższa niż w wędlinach rodzaju B?
28 maj 10:52