trójkąt stosunek odcinków
Szafira: W trójkącie ABC poprowadzono środkową CD oraz odcinek AE, który podzielił bok BC w stosunku 4:1
licząc od wierzchołka B. Odcinki te przecinają się w punkcie P. Wyznacz stosunek długości |AP|
: |PE|. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
27 maj 22:48
mn:
|AP| : |PE|=5:1
27 maj 23:11
Szafira: @mn a mogłabym poprosić o opis rozwiązania jaki Cie do tego doprowadził?
28 maj 09:54
magik:

Pola trójkątów: P
ADP = P
DBP = S i P
BEP = 4P
PEC = 4T
P
ADP + P
APC = P
DBP + 4P
PEC + P
PEC ⇒ S + P
APC = S + 5T
zatem P
APC = 5T ⇒ |AP| = 5|PE|
28 maj 15:08
Szafira: Dziękuje <3
28 maj 17:11
mn:

P
ADC=P
BDC
P
BDC= 5w+u to P
APC=5w
zatem |AP| : |PE| = 5 : 1
Pozdrawiam
"magika"
28 maj 20:52