getin:
Masz dane m=50 (średnia) oraz s
2=4 (wariancja), stąd s=2 (odchylenie standardowe)
| | X−m | |
1) korzystasz ze wzoru Z= |
| dla X=48 |
| | s | |
2) Jeśli Z wyjdzie na minusie, to korzystasz ze wzoru Z
* = − Z
3) Dla wyliczonej wartości Z
* (lub zwykłego Z gdy Z jest dodatnie) odczytujesz wartość z
tabeli dystrybuanty rozkładu normalnego (tą z kilkoma miejscami po przecinku)
4) odczytaną wartość z punktu 3) odejmujesz od jedynki
5) mnożysz otrzymany w punkcie 4) wynik przez 1000 i to jest koniec zadania jeśli chodzi o
podpunkt a)
b)
*) robisz to samo co w a) tylko nie dla X=48 tylko dla X=46
**) potem robisz to samo co w a) tylko dla X=52 i pomijasz punkt 2), przechodzisz z 1) od razu
do 3)
Od wyniku otrzymanego w **) odejmujesz to co otrzymałeś w *) i to jest koniec b)
c)
1) rozwiązujesz równanie
z niewiadomą X
będą dwa rozwiązania X
1 i X
2
i na podstawie tych dwóch rozwiązań budujesz przedział (X
1 ; X
2) który jest rozwiązaniem
W razie pytań − pisz