Rozwiąż nierówność (ciąg i granica)
Koleś: Treść polecenia:
Rozwiąż nierówność:
| | 2n3 + 6n + 5 | |
x3 − 12x4 + 14x5 − 18x6 + ... ≤ lim |
| . |
| | (1 − n)(2 − 3n)n | |
Zakładam, że ciąg po lewej stronie jest nieskończony. Wyznaczyłem a
1 = x
3 oraz q = −
12x.
Po prawej stronie wyznaczyłem granicę równą
23.
Wyszło mi (−
x2)
n ≥ 1 − (
1x)
2 i nie wiem, czy coś jeszcze można zrobić. Ma ktoś
jakiś pomysł?
wredulus_pospolitus:
a
1 = x
3
q = −x/2
| | a1 | | x3 | | 2x3 | | 2 | |
L = S = |
| = |
| = |
| = |
| = P |
| | 1−q | | 1 + x/2 | | 2+x | | 3 | |
6x
3 = 2x + 4 −−−> 3x
3 − x − 2 = 0 'łatwo' zauważyć, że jednym z rozwiązań będzie x=1
dzielisz wielomian W(x) = 3x
3 − x − 2 przez P(x) = x−1 ... i rozkładasz dalej