rozwiaz rownanie
rry: Rozwiaz rownanie rozniczkowe wiedzac ze czynnik calkujacy jest zalezny od x albo y.
(xy2+y)dx−xdy=0
24 maj 23:19
wredulus_pospolitus:
wskazówka −−− jest to r.r. Bernoulliego.
Odszukaj w notatkach jak rozwiązuje się tego typu równania i 'działaj'
25 maj 00:37
rry: Widzialem to na zagranicznych forach ale tutaj mam to zrobic z tych wzorow na czynnik calkujacy
zalezny od jednej zmiennej tak jak napisalem w poleceniu, tym sposobem co ty piszesz to
potrafie zrobic. czekam na inne propozycje ale i tak dzieki
25 maj 00:53
wredulus_pospolitus:
"tutaj mam to zrobic z tych wzorow na czynnik calkujacy" <−−− z jakich "wzorów"
25 maj 00:58
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
P(x,y) = xy
2 + y
Q(x,y) = −x
najpierw rozwiązujesz, przy założeniu, że funkcja będzie zależna od 'x'
a później, że od 'y'
25 maj 01:02
wredulus_pospolitus:
poprawka −−−> Q(x,y) =
+x
25 maj 01:05
rry: nie no Q(x,y)=−x no i blad przy dP/dy=2xy+1, tam byly takie wzory ze μ=(dP/dy−dQ/dx)/Q czy
jakos tak i z tego trzeba chyba skorzystac
25 maj 01:09
wredulus_pospolitus:
P(x,y)dx = Q(x,y)dy −−−> Q(x,y) = x
skorzystaj ... podstawiając
25 maj 01:53
Mariusz:
Czynnik całkujący dla równania Bernoulliego jest czynnikiem o rozdzielonych zmiennych
Niech μ(x,y) = φ(x)ψ(y)
| δφ(x)ψ(y)P(x,y) | | δφ(x)ψ(y)Q(x,y) | |
| = |
| |
| δy | | δx | |
| | δψ(y)P(x,y) | | δφ(x)Q(x,y) | |
φ(x)( |
| ) = ψ(y)( |
| ) |
| | δy | | δx | |
| | dψ | | δP(x,y) | | dφ | | δQ(x,y) | |
φ(x)( |
| P(x,y)+ψ(y) |
| )=ψ(y)( |
| Q(x,y)+φ(x) |
| ) |
| | dy | | δy | | dx | | δx | |
| | δP(x,y) | | dψ | | dφ | | δQ(x,y) | |
φ(x)ψ(y) |
| +φ(x) |
| P(x,y) = ψ(y) |
| Q(x,y)+φ(x)ψ(y) |
| |
| | δy | | dy | | dx | | δx | |
| | δP(x,y) | | δQ(x,y) | | dφ | | dψ | |
φ(x)ψ(y)( |
| − |
| )=ψ(y) |
| Q(x,y) − φ(x) |
| P(x,y) |
| | δy | | δx | | dx | | dy | |
| | δP(x,y) | | δQ(x,y) | |
φ(x)ψ(y)( |
| − |
| )= |
| | δy | | δx | |
| | | | | |
φ(x)ψ(y) |
| Q(x,y) − φ(x)ψ(y) |
| P(x,y) |
| | φ(x) | | ψ(y) | |
| | δP(x,y) | | δQ(x,y) | |
φ(x)ψ(y)( |
| − |
| )= |
| | δy | | δx | |
| | | | | |
φ(x)ψ(y)( |
| Q(x,y) − |
| P(x,y)) |
| | φ(x) | | ψ(y) | |
| δP(x,y) | | δQ(x,y) | | | | | |
| − |
| = |
| Q(x,y) − |
| P(x,y) |
| δy | | δx | | φ(x) | | ψ(y) | |
Niech
Otrzymujemy wówczas
| δP(x,y) | | δQ(x,y) | |
| − |
| = Q(x,y)f(x) − P(x,y)g(y) |
| δy | | δx | |
dy + (p(x)y − q(x)y
r)dx = 0
(p(x)y − q(x)y
r)dx + dy = 0
P(x,y) = p(x)y − q(x)y
r
Q(x,y) = 1
f(x) = Ap(x)
| | B | |
p(x)−rq(x)yr−1=1*A*p(x) − (p(x)y − q(x)yr) |
| |
| | y | |
p(x)−rq(x)y
r−1 = Ap(x) − B(p(x) − q(x)y
r−1)
p(x)−rq(x)y
r−1 = (A − B)p(x) + Bq(x)y
r−1
A − B=1
B=−r
A + r = 1
B=−r
A = 1 − r
B = −r
ln|φ| = (1 − r)∫p(x)dx
φ = exp((1 − r)∫p(x)dx)
ln|ψ| = −rln|y|
ln|ψ| = ln|y
−r|
ψ = y
−r
Zatem czynnik całkujący dla równania Bernoulliego jest postaci
μ(x,y) = φ(x)ψ(y)
μ(x,y) = exp((1 − r)∫p(x)dx)y
−r
Tutaj dla równania w postaci
mamy
| | −1 | |
μ(x,y) =exp((1−2)∫ |
| )y−2 |
| | x | |
μ(x,y) = exp(ln|x|)y
−2
Zauważmy że jeśli pomnożymy równanie
przez x to dostaniemy wyjściowe równanie zatem
| | 1 | |
czynnikiem całkującym jest μ(y)= |
| |
| | y2 | |
27 maj 23:43