Działania na przedziałach
Półtorej: Wypowiedzieć następujące twierdzenia posługując się sformułowaniami "warunek konieczny",
"warunek wystarczający":
a) Jeśli funkcja y=f(x) jest ciągła w przedziale <a,b>, to jest w tym przedziale całkowalna.
b) Jeśli f'(x)>0 w przedziale (a,b), to funkcja y=f(x) jest rosnąca w tym przedziale.
24 maj 19:25
kerajs:
Warunkiem koniecznym całkowalności (w sensie Riemanna*) funkcji y=f(x) w przedziale <a,b> jest
jej ciągłość w tym przedziale.
Warunkiem wystarczającym aby funkcja y=f(x) była rosnąca w przedziale (a,b) jest f'(x)>0 .
* w sensie Lebesgue'a ciągłość nie jest potrzebna
26 maj 05:51