zadanie z geometrii analitycznej
madzia_13:
Proste l i k są prostopadłe; l: 3x − 9y + 2 = 0; k: y = ax + b Wówczas:
a) b = −
92
b) b = −
13
c) a = −
13
d) a = − 3
Obliczyłam a:
3x − 9y + 2 = 0
−9y = −3x − 2 |: (−9)
y =
13x +
29
a
1 =
13
a
1 * a
2 = −1
13 * a
2 = −1 |:
13
a
2 = (−1) * 3
a
2 = −3
Czy pomoże mi ktoś obliczyć b ?
6 mar 17:36
Jack: b może być jakiekoliwiek
6 mar 17:41
Adam: Wg mnie to zadanie już sama rozwiązałaś. Odpowiedź d.
6 mar 17:42
Basia:
dla każdego b prosta y=−3x+b jest prostopadła do k
czyli o b nic nie da się powiedzieć
poprawnie wyliczyłaś a=−3 o udzielasz odpowiedzi d
6 mar 17:43
madzia_13: Aha czyli to wszystko. Miło wiedzieć.

Dziękuję.
6 mar 17:50