ex:
w zadaniu mam podane ze w okrag (x-2)2+(y-4)2=16 wpisano trojk.rownoboczny i jeden wierzcholek to A(6,4) oblicz reszte wiercholkow trojkata.,
zrobilam to w nastepujacy sposob.promien to 2/3h
czyli 2/3h=4
h=6
a*√3/2=6
bok trojkata wynosi 4 * √3
pozniej ukladam uklad rownan.
jeden to wzor na rowanie kola
a drugie to wzor na dlugosc odcinka AB
i mi nie wychodzi
wychodzi mi ze x =0
co robie nie tak?
9 lut 10:05
wredulus_pospolitus:

ale co oznacza u Ciebie: "wychodzi mi ze x = 0".
Jak widzisz ... dla obu punktów które szukasz pierwsza współrzędna będzie równa 0 (czyli x =
0).
moją propozycją (jak już znasz długość boku) byłoby zrobienie takiego układu:
| ⎧ | (x−2)2 + (y−4)2 = 16 | |
| ⎩ | (x−6)2 + (y−4)2 = 48 |
|
szybciej dojdziemy do:
(x−6)
2 − (x−2)
2 = 32 −−−> −32x + 32 = 32 −> x = 0 −−−> 4 + (y−4)
2 = 16 −−> y = 4 ± 2
√3
1 maj 16:18