Wzory Viete'a
Anonim: Czy dobrze myślę, że jeśli mamy równanie kwadratowe z parametrem i mamy otrzymać jedno
rozwiązanie, dodatnie, ujemne bądź równe 0, to tak naprawdę, nie musimy stosować wzoru Viete'a
na iloczyn pieriastków?
| | −b | |
Przecież jeśli mamy warunek ∆=0 to możemy dać drugi warunek że wierzchołek |
| > 0 ( |
| | 2a | |
niech to rozwiązanie będzie dodatnie ), albo ze wzorów Viete'a wystarczy nam też sama suma,
| | −b | | −b | |
x0 + x0 =2* |
| = |
| , a dodatkowy warunek z iloczynem nie wpływa i tak na |
| | 2a | | a | |
| | c | |
otrzymanie jednego pierwiastka dodatniego, bo jeśli napiszemy |
| > 0 to może być to |
| | a | |
rozwiązanie albo ujemne, albo dodatnie, tak więc ten wzór Viete'a dla jednego rozwiązania nie
jest w ogóle potrzebny i się tego nie używa dla jednego rozwiązania, tak? Jeśli nie to
podajcie przykład zadania w którym ma ten wzór zastosowanie dla jednego pierwiastka 2kr.
23 maj 14:33
ite:
Jeśli ten jedyny pierwiastek (podwójny) ma być dodatni lub ujemny, to wzór Viete'a na iloczyn
pierwiastków nie będzie przydatny, należy skorzystać ze wzoru na ich sumę.
Ten wzór na iloczyn można wykorzystać, gdy jedyne rozwiązanie ma być zerem.
23 maj 15:05
Anonim : Ale wtedy przecież też ten warunek nie jest potrzebny, bo już gwarantuje to suma x0 + x0 = 0
23 maj 16:28
getin:
nie trzeba wzoru Viete'a
Równanie ax2+bx+c=0 ma dokładnie jedno rozwiązanie, gdy:
{Δ=0
{a≠0
lub
{a=0
{b≠0
23 maj 16:32
Anonim: Naprawdę? Pisałem że narzucam czy pierwiastek jest −,+,0
23 maj 17:14
Anonim: Mam na myśli to, że jeśli nawet równanie kwadratowe miało by mieć jedno rozwiązanie równe 0, (
nie zwracam uwagi na przypadki liniowe, "a" jest liczbą ), to i tak wystarczy tylko warunek że
wsp. wierzchołka xp = 0 i ∆=0 lub sama suma x0+x0, a iloczynową nigdy nam się nie przyda i
jest to niepotrzebny warunek − zawsze
23 maj 17:17
Anonim: Lub suma z ∆=0**
23 maj 17:18
Anonim: A iloczyn * nigdy...*
23 maj 17:18
getin:
Dokładnie, wzór Viete'a na iloczyn można pominąć, rozważając problem pojedynczego miejsca
zerowego
jedno miejsce zerowe +, to wtedy x1+x2>0 i Δ=0
jedno miejsce zerowe −, to wtedy x1+x2<0 i Δ=0
jedno miejsce zerowe równe 0, to wtedy x1+x2=0 i Δ=0
23 maj 18:53
Anonim: Dziękuję Panu za potwierdzenie mojego zdania! Pozdrawiam
23 maj 19:51