| r2 | |
dr | |
| √r2+4 |
| r2 | ||
∫ | dr = ∫r (√r2+1)' dr = r √r2+1 − ∫√r2+1 dr | |
| √r2+1 |
| r2 | r2+1 −1 | dr | ||||
∫ | dr = ∫ | dr = ∫√r2+1 dr − ∫ | ||||
| √r2+1 | √r2+1 | √r2+1 |
| r2 | dr | |||
2 ∫ | dr = r √r2+1 −∫ | = r √r2+1 − ln (r + √r2+1) | ||
| √r2+1 | √r2+1 |
| t2 − 4 | ||
r = | ||
| 2t |
| 2t*2t − 2(t2−4) | ||
dr = | dt | |
| 4t2 |
| 2t2+8 | ||
dr = | dt | |
| 4t2 |
| t2+4 | ||
dr = | dt | |
| 2t2 |
| 2t2 − (t2−4) | ||
√r2+4 = t − r = | ||
| 2t |
| t2 + 4 | ||
√r2+4 = | ||
| 2t |
| (t2 − 4)2 | 2t | t2+4 | ||||
∫ | * | * | dt | |||
| 4t2 | t2+4 | 2t2 |
| 1 | (t2 − 4)2 | |||
= | ∫ | dt | ||
| 4 | t3 |
| 1 | t4 − 8t2 + 16 | |||
= | ∫ | dt | ||
| 4 | t3 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
= | (∫tdt +16∫ | dt−8∫ | dt) | |||
| 4 | t3 | t |
| 1 | t2 | 16 | ||||
= | ( | − | − 8ln|t|) +C | |||
| 4 | 2 | 2t2 |
| 1 | t4−16 | |||
= | ( | − 8ln|t|) + C | ||
| 4 | 2t2 |
| 1 | t4 − 16 | |||
= | ( | − 4ln|t|) + C | ||
| 2 | 4t2 |
| 1 | t2 − 4 | t2 + 4 | ||||
= | ( | * | − 4ln|t|) + C | |||
| 2 | 2t | 2t |
| 1 | ||
= | (r√r2 + 4 −4ln|r + √r2+4|) +C | |
| 2 |