Liczba partii
Mat: Czy dobrze myślę, że wzór na liczbę przekątnych nijak ma się do liczby rozegranych partii,
chyba że mielibyśmy policzyć ilość możliwych partii bez zagrania ze swoimi osobami z drużyny
jeśli liczy ona 3 osoby? Z własności wielokątów
Inne pytanie, jak obliczyć ilość możliwych rozegranych partii w grupie 4 osób, jeśli każdy może
zagrać max dwie partie?
22 maj 20:39
Mat: A dobra, dla 4 osób nie może tak być bo zawsze zostanie jedna osoba, która zagra jedną partię
22 maj 20:57
Mat: Chociaż chyba tak być nie może* albo jedną osoba w ogóle nie zagra albo wszystkie zagrają
dokładnie dwie
12, 13, 23 lub 12, 14, 23, 34, zatem jak to obliczyć bez rozpisywania?
22 maj 21:01
Mila:

1)
n=5 − pięć wierzchołków (boków)
Liczba przekątnych:
| |
− liczba odcinków , jesli masz 5 punktów z których żadne trzy nie są współliniowe. |
| |
Odejmujesz 5 , bo boki nie są przekątnymi
2)
n=6
3)
Wzór :
n− liczba boków wielokąta wypukłego
Po przekształceniu:
22 maj 21:21
Mat: To rozumiem, chodziło mi o wzór dla np ilości rozegrania partii jeśli każdy ma rozegrać dwie,
trzy itd dla n osób
23 maj 14:26
Mila:
n− liczba osób
1)
Gra każdy z każdym jedną partię bez rewanżu:
wzór :
| | n*(n−1) | |
= |
| − liczba rozgrywek |
| | 2 | |
2)
Gra każdy z każdym jedną partię z rewanżem.
n*(n−1)− liczba rozgrywek
O to Ci chodziło?
23 maj 20:46