getin:
A=(−3,1) czyli x
A=−3, y
A=1
B=(1,−1) czyli x
B=1, y
B=−1
C=(2,6) czyli x
C=2, y
C=6
a) wektor CA niech będzie równy [x, y]
Liczba x odpowiada na pytanie, ile trzeba dodać (odjąć) do x
C żeby otrzymać x
A
Liczba y odpowiada na pytanie, ile dodać (odjąć) do y
C żeby otrzymać y
A
2 + x = −3 czyli x = −5
6 + y = 1 czyli y = −5
zatem wektor CA = [−5, −5]
b)
D − środek AB
E − środek AC
| | xA+xB | | −3+1 | |
xD = |
| = |
| = −1 |
| | 2 | | 2 | |
D = (−1 ; 0)
| | xA+xC | | −3+2 | | 1 | |
xE = |
| = |
| = − |
| = −0,5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | yA+yC | | 1+6 | | 7 | |
yE = |
| = |
| = |
| = 3,5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
E = (−0,5 ; 3,5)
wektor DE = [0,5 ; 3;5]
2*wektor DE = [2*0,5 ; 2*3,5] = [1 ; 7]
Eta:

→
a) CA =[x
A−x
C, y
A−y
C]= ........... =[−5,−5]
→ →
b) 2DE = BC= [x
C−xB, y
C−y
B]= ...=[1,7]
i po ptokach