RÓWNANIE
Hubert: Liczba rzeczywista 𝑥 spełnia równanie 𝑥3 + 4𝑥 = 8. Znajdź wartość wyrażenia 𝑥7 + 64𝑥2
22 maj 17:11
kerajs:
x7+64x2=x(8−4x)2+64x2=64x−64x2+16x3+64x2=16(x3+4x)=128
22 maj 17:47
Zyta: a jak jest zrobione to pierwsze przekształcenie x7?
22 maj 18:38
Mila:
1) (x3+4x)2=64
2)
x6+8x4+16x2=64 /*x
x7+8x5+16x3=64x / +16x3
x7+8x5+32x3=64x+16x3
x7+8x5+32x3=16(4x+x3)
P=16*8=128
L=x7+8x2*(x3+4x)=x7+8x2*8=x7+64x2
=======
x7+64x2=128
22 maj 19:14
kerajs:
4 Zyta:
x7+64x2=x(x3)2+64x2=x(8−4x)2+64x2
22 maj 19:43
Kaśka: x(x3)2+64x2=x(8−4x)2+64x2 ?
skąd takie przekształcenie?
23 maj 16:00
Mila:
Dla Kaśki.
1)
𝑥3 + 4𝑥 = 8⇔x3=8−4x
2) x7=x*x6=x(x3)2=x*(8−4x)2
dalej wiadomo?
23 maj 20:34