matematykaszkolna.pl
Prezentacja matematyczna Kamila: Hejka potrzebowałabym temat na prezentacje na jakiś matematyczny temat. Chodzi mi o wymyślanie jakiegoś tematu co mało osób będzie wiedzieć o tym danym temacie. Nie potrafię nic wymyślić.
22 maj 15:14
Min. Edukacji: bo nic nie wiesz
22 maj 15:36
getin: 1) Dywany i trójkąty Sierpińskiego 2) Wieże Hanoi 3) Problem Achillesa i żółwia 4) Obliczenia młodego 7−letniego Gaussa związane z sumą ciągu arytmetycznego Ja osobiście bym wybrał temat nr 4) Można się zafascynować, sporo osób polubi ciągi arytmetyczne jeśli pokażesz ten temat całej klasie
22 maj 15:43
Kamila: Chyba z życiem nie masz co robić 😂
22 maj 15:44
Kamila: Bardzo dziękuje, jestem na studiach matematycznych wiec temat 2 jest bardzo znany nam. 4 nawet dla mnie brzmi interesująco bardzo Ci dziękuje!
22 maj 15:45
Mila: 1) Kamila , poczekaj na uczących obecnie w szkołach, to Ci poradzą, gdy pojawią się na forum. Napisz dla jakiego poziomu edukacji. 2) Na youtube są piękne prezentacje z geometrii i nie tylko m.i. po rumuńsku dla różnych poziomów edukacji. Możesz spojrzeć do "Śladami Pitagorasa", do "Miniatur Matematycznych", do "Opowieści Matematycznych" Michała Szurka".
22 maj 15:47
Mila: O już napisałaś, że to studia więc moja podpowiedź mało trafiona. chichi poradzi.
22 maj 15:51
Kamila: Dobrze to poczekam jeszcze na poradę kolegi/koleżanki emotka
22 maj 15:56
kerajs: ''wymyślanie jakiegoś tematu co mało osób będzie wiedzieć o tym danym temacie'' − Sposoby liczenia w kulturach prekolumbijskich (np u Tolteków, Mixteków czy Olmeków) − Matematycy wśród szlachetnie urodzonych − Ewolucja w automatach komórkowych − Może coś o mniej znanych transformatach (np: Transformata Hadamarda) − Może coś o liczbach/zbiorach rozmytych A tak naprawdę, to warto napisać na jakim poziomie ma być ta prezentacja i z jakiego przedmiotu wyznaczono takie zadanie.
22 maj 18:18
getin: Warto też zrobić prezentację o metodzie bisekcji wykorzystywanej przez komputery do rozwiązywania równań których rozwiązania analityczne nie są jeszcze nam znane Np. równanie 3x = 3x+1
23 maj 16:17
Maciess: Metody rozwiązywania równań rekurencyjnych, aproksymacja w przestrzeniach liniowych... No generalnie cokolwiek co lubisz. I pytanie jak i jak długie to ma być. Jak jakies zastosowania to może coś z modeli liniowych albo algebra liniowa (rozklady macierzy i zastosowanie w metodach klasyfikacji). Można też luźniej coś z matematyki rozrywkowej. Ostatnio przeglądałem sobie Lilavati i w sumie nie spodziewałem się, że ktoś na poważniej zajmował się właściwościami tzw. figur magicznych.
23 maj 20:17
Min. Edukacji: Gdyby cos lubiła to by sama wymyśliła, a po tematach zaproponowanych przez kerajsa chyba szczęka jej opadła.
24 maj 15:08