matematykaszkolna.pl
Równania dwusiecznych i współrzędne środka okręgu wpisanego w trójkąt Mariusz: Wykonując obliczenia zgodnie z krokami konstrukcji otrzymałem takie równania ((xA − xB)b − (xA − xC)c)x − ((yB − yA)b − (yC − yA)c)y= xA((xA − xB)b − (xA − xC)c) − yA((yB − yA)b − (yC − yA)c) ((xA − xB)a + (xB − xC)c)x − ((yB − yA)a + (yC − yB)c) y = xB((xA − xB)a + (xB − xC)c) − yB((yB − yA)a + (yC − yB)c) gdzie xA,yA − współrzędne wierzchołka A xB,yB − współrzędne wierzchołka B xC,yC − współrzędne wierzchołka C a − długość boku BC b − długość boku AC c − długość boku AB Pomnóżmy obydwa te równania przez −1 ((xB − xA)b − (xC − xA)c)x + ((yB − yA)b − (yC − yA)c)y = xA((xB − xA)b − (xC − xA)c) + yA((yB − yA)b − (yC − yA)c) ((xB − xA)a + (xC − xB)c)x + ((yB − yA)a + (yC − yB)c)y = xB((xB − xA)a + (xC − xB)c) + yB((yB − yA)a + (yC − yB)c) Niech A1 = ((xB − xA)b − (xC − xA)c) B1 = ((yB − yA)b − (yC − yA)c) A2 = ((xB − xA)a + (xC − xB)c) B2 = ((yB − yA)a + (yC − yB)c) Układ równań można zapisać wówczas w ten sposób A1x + B1y = xAA1 + yAB1 A2x + B2y = xBA2 + yBB2 W = A1B2 − A2B1 Wx = xAA1B2 + yAB1B2 − xBA2B1 − yBB2B1 Wy = xBA2A1 + yBB2A1 − xAA1A2 − yAB1A2
 xAA1B2 − xBA2B1 + (yA − yB)B1B2  
x =

A1B2 − A2B1 
 yBA1B2 − yAA2B1 + (xB − xA)A1A2  
y =

A1B2 − A2B1 
Tylko jak uprościć rozwiązanie tego układu bo z tej postaci jakoś nie widać aby były to współrzędne środka okręgu wpisanego w trójkąt
21 maj 12:35
jc:
 a b c 
S =

A +

B +

C
 a+b+c a+b+c a+b+c 
22 maj 00:44
Mariusz: To już jeden na forum podał a Mila podała uzasadnienie Chciałem sprawdzić czy to samo dostaniemy z układu równań liniowych w którym każde z równań jest równaniem dwusiecznej jc masz pomysł jak uprościć podane przeze mnie rozwiązanie układu równań
22 maj 01:48
chichi: @Mariusz lepiej byłoby jakbyś wstawił za zmienne xA, yA etc. po prostu jakieś inne "literki", bo naprawdę nawet sprawdzając to można dostać zwrotów głowy P. S. To oczywiście dla wygody analizy
22 maj 02:16
Mariusz: Jeżeli chodzi o nazewnictwo to np xA,yA jest dość czytelne w senie że od razu wiadomo że chodzi o współrzędne punktu A inaczej można by było się pogubić ale co proponujesz Literki A1,B1,A2,B2 przyjąłem aby zapis się nie "rozjechał" bo tutaj nie ma texa Te równania dwusiecznych pochodzą z analizy konstrukcji dwusiecznej Aby uzyskać rozwiązanie tego układu użyłem wyznaczników (z rozwiązania wynika że dzielenie przez zero otrzymalibyśmy wtedy gdyby te dwusieczne były równoległe) Nie mam pomysłu jak uprościć rozwiązanie podanego przeze mnie tak aby uzyskać to co tutaj napisał jc
22 maj 02:46