Równania dwusiecznych i współrzędne środka okręgu wpisanego w trójkąt
Mariusz:
Wykonując obliczenia zgodnie z krokami konstrukcji otrzymałem takie równania
((x
A − x
B)b − (x
A − x
C)c)x − ((y
B − y
A)b − (y
C − y
A)c)y=
x
A((x
A − x
B)b − (x
A − x
C)c) − y
A((y
B − y
A)b − (y
C − y
A)c)
((x
A − x
B)a + (x
B − x
C)c)x − ((y
B − y
A)a + (y
C − y
B)c) y =
x
B((x
A − x
B)a + (x
B − x
C)c) − y
B((y
B − y
A)a + (y
C − y
B)c)
gdzie
x
A,y
A − współrzędne wierzchołka A
x
B,y
B − współrzędne wierzchołka B
x
C,y
C − współrzędne wierzchołka C
a − długość boku BC
b − długość boku AC
c − długość boku AB
Pomnóżmy obydwa te równania przez −1
((x
B − x
A)b − (x
C − x
A)c)x + ((y
B − y
A)b − (y
C − y
A)c)y =
x
A((x
B − x
A)b − (x
C − x
A)c) + y
A((y
B − y
A)b − (y
C − y
A)c)
((x
B − x
A)a + (x
C − x
B)c)x + ((y
B − y
A)a + (y
C − y
B)c)y =
x
B((x
B − x
A)a + (x
C − x
B)c) + y
B((y
B − y
A)a + (y
C − y
B)c)
Niech
A
1 = ((x
B − x
A)b − (x
C − x
A)c)
B
1 = ((y
B − y
A)b − (y
C − y
A)c)
A
2 = ((x
B − x
A)a + (x
C − x
B)c)
B
2 = ((y
B − y
A)a + (y
C − y
B)c)
Układ równań można zapisać wówczas w ten sposób
A
1x + B
1y = x
AA
1 + y
AB
1
A
2x + B
2y = x
BA
2 + y
BB
2
W = A
1B
2 − A
2B
1
W
x = x
AA
1B
2 + y
AB
1B
2 − x
BA
2B
1 − y
BB
2B
1
W
y = x
BA
2A
1 + y
BB
2A
1 − x
AA
1A
2 − y
AB
1A
2
| | xAA1B2 − xBA2B1 + (yA − yB)B1B2 | |
x = |
| |
| | A1B2 − A2B1 | |
| | yBA1B2 − yAA2B1 + (xB − xA)A1A2 | |
y = |
| |
| | A1B2 − A2B1 | |
Tylko jak uprościć rozwiązanie tego układu
bo z tej postaci jakoś nie widać aby były to współrzędne środka okręgu wpisanego w trójkąt
21 maj 12:35
jc: | | a | | b | | c | |
S = |
| A + |
| B + |
| C |
| | a+b+c | | a+b+c | | a+b+c | |
22 maj 00:44
Mariusz:
To już jeden na forum podał a Mila podała uzasadnienie
Chciałem sprawdzić czy to samo dostaniemy z układu równań liniowych
w którym każde z równań jest równaniem dwusiecznej
jc masz pomysł jak uprościć podane przeze mnie rozwiązanie układu równań
22 maj 01:48
chichi:
@
Mariusz lepiej byłoby jakbyś wstawił za zmienne x
A, y
A etc. po prostu jakieś inne
"literki", bo naprawdę nawet sprawdzając to można dostać zwrotów głowy

P. S. To oczywiście dla wygody analizy
22 maj 02:16
Mariusz:
Jeżeli chodzi o nazewnictwo to np xA,yA
jest dość czytelne w senie że od razu wiadomo że chodzi o współrzędne punktu A
inaczej można by było się pogubić ale co proponujesz
Literki A1,B1,A2,B2 przyjąłem aby zapis się nie "rozjechał"
bo tutaj nie ma texa
Te równania dwusiecznych pochodzą z analizy konstrukcji dwusiecznej
Aby uzyskać rozwiązanie tego układu użyłem wyznaczników
(z rozwiązania wynika że dzielenie przez zero otrzymalibyśmy wtedy gdyby
te dwusieczne były równoległe)
Nie mam pomysłu jak uprościć rozwiązanie podanego przeze mnie
tak aby uzyskać to co tutaj napisał jc
22 maj 02:46