BARDZO PROSZĘ O POMOC!
mimatyk123456789: Cena 1 kWh energii elektrycznej w taryfie dziennej wynosi 0,18 zł, a w taryfie nocnej 0, 12 zł.
Wiedząc, że średnia cena 1kWh energii elektrycznej wynosi 0, 14 zł, oblicz, ile godzin w ciągu
doby trwa taryfa nocna, a ile dzienna..
6 mar 17:11
bibi: x − liczba godzin w ciągu doby korzystania z taryfy dziennej
24 − x − liczba godzin w ciągu doby korzystania z taryfy nocnej
0,18 zł − cena za 1 kWh energii elektrycznej w taryfie dziennej
0,12 zł − cena za 1 kWh energii elektrycznej w taryfie nocnej
[x*0,18 + (24−x)*0,12] / 24 = 0,14 / * 100
[x*18 + (24−x)*12] / 24 = 14 / *24
18x + 288 − 12x = 336
6x = 48 / :6
x = 8 [h] − tyle godzin w taryfie dziennej
24 − 8 = 16 [h] − tyle godzin w taryfie nocnej
6 mar 19:09