Dwumian newtona
Reksio: | | | |
Skąd się bierze zależność że suma kwadratów współczynników dwumianu newtona jest równa | |
| | |
19 maj 19:43
Reksio: | | | | | |
Rozumiem że mamy zbiór A od 1,2 do n i zbiór B od n+1 do n i gdy wybieramy | * | = |
| | | |
| | | |
( | )², natomiast suma współczynników (1+1)n = 2n, zatem to się równa 22n |
| | |
19 maj 19:45
Reksio: Lecz skoro k należy od 0, do n to dlaczego mamy to przejście na 2n nad n
19 maj 19:45
Reksio: | | | |
A dobra chyba rozumiem, bo | można rozpisać jako właśnie wybór k elementów ze zbioru n |
| | |
elem. I n−k ze zbioru n czyli łącznie wybieramy k+n−k = n elementów ze zbioru 2n tak?
19 maj 19:58
Reksio: Aczkolwiek czy poprawne jest założenie że k ∊ {0,..n}?
19 maj 20:15
19 maj 20:33