18 maj 19:40
Mila:
Odwróć skan.
18 maj 19:55
I'm back:
(a) pierwsza część − > jedynka teygonometryczna
Druga część: Zauważ że 77 = 90−13, wzory redukcyjne się klaniaja
18 maj 20:17
I'm back:
Pozostałe przykłady − − − wzory redukcyjne np. 89 = 90−1
itd.
18 maj 20:18
Mariusz:
Mila będzie ci łatwiej rozczytać
https://files.fm/u/y4fy236xh#/view/9d85j84nz
Co do tego wzorku na współrzędne środka okręgu wpisanego którego poprawność pokazywałaś
to chciałem sprawdzić czy z układu równań w którym każde z równań jest równaniem dwusiecznej
da się uzyskać ten wzorek
Po tym jak znalazłem równania dwusiecznych wyrażone za pomocą współrzędnych wierzchołków
i długości boków nie udało mi się uprościć rozwiązania układu równań w którym
każde z równań jest równaniem dwusiecznej
20 maj 16:58
Mila:
Dziękuję Mariusz, myślę, że wskazówka z godzin 20:17 i 20:18 pomogła ddd,
bo o nic nie pyta.
20 maj 22:15
Mila:
Mogę Ci podać trochę inny wzór ( może prostszy ) na współrzędne punktu podziału.
Korzystasz wtedy z tw. o dwusiecznej kąta . Nie trzeba pisać równań dwusiecznych.
20 maj 22:21
Mariusz:
Mam na dysku to zdjęcie więc gdyby je z serwerów usunęli to mogę
wysłać ponownie tyle że wtedy na inny serwis
20 maj 22:22
Mariusz:
Jeżeli chodzi o te równania dwusiecznych to otrzymałem coś takiego
((xA − xB)b − (xA − xC)c)x − ((yB − yA)b − (yC − yA)c)y =
xA((xA − xB)b − (xA − xC)c) − yA((yB − yA)b − (yC − yA)c)
((xA − xB)a + (xB − xC)c)x − ((yB − yA)a + (yC − yB)c)y =
xB((xA − xB)a + (xB − xC)c) − yB((yB − yA)a + (yC − yB)c)
gdzie
xA, yA − współrzędne wierzchołka A
xB, yB − współrzędne wierzchołka B
xC, yC − współrzędne wierzchołka C
a − długość boku BC
b − długość boku AC
c − długość boku AB
Rozwiązałem powyższy układ równań wyznacznikami i macierzą odwrotną
jednak nie mam pomysłu jak uprościć rozwiązanie tego układu równań
aby pokazać że przecięcie dwusiecznych daje wynik zgodny z
tym wzorkiem na współrzędne środka
Wykazałaś że ten wzorek jest poprawny ale z rozwiązania powyższego układu
tego nie widać
20 maj 22:36