matematykaszkolna.pl
d dddd: https://files.fm/f/eadu9s3wn Kto pomoże rozwiązać to zadanko emotka?
18 maj 19:40
Mila: Odwróć skan.
18 maj 19:55
I'm back: (a) pierwsza część − > jedynka teygonometryczna Druga część: Zauważ że 77 = 90−13, wzory redukcyjne się klaniaja
18 maj 20:17
I'm back: Pozostałe przykłady − − − wzory redukcyjne np. 89 = 90−1 itd.
18 maj 20:18
Mariusz: Mila będzie ci łatwiej rozczytać https://files.fm/u/y4fy236xh#/view/9d85j84nz Co do tego wzorku na współrzędne środka okręgu wpisanego którego poprawność pokazywałaś to chciałem sprawdzić czy z układu równań w którym każde z równań jest równaniem dwusiecznej da się uzyskać ten wzorek Po tym jak znalazłem równania dwusiecznych wyrażone za pomocą współrzędnych wierzchołków i długości boków nie udało mi się uprościć rozwiązania układu równań w którym każde z równań jest równaniem dwusiecznej
20 maj 16:58
Mila: Dziękuję Mariusz, myślę, że wskazówka z godzin 20:17 i 20:18 pomogła ddd, bo o nic nie pyta.
20 maj 22:15
Mila: Mogę Ci podać trochę inny wzór ( może prostszy ) na współrzędne punktu podziału. Korzystasz wtedy z tw. o dwusiecznej kąta . Nie trzeba pisać równań dwusiecznych.
20 maj 22:21
Mariusz: Mam na dysku to zdjęcie więc gdyby je z serwerów usunęli to mogę wysłać ponownie tyle że wtedy na inny serwis
20 maj 22:22
Mariusz: Jeżeli chodzi o te równania dwusiecznych to otrzymałem coś takiego ((xA − xB)b − (xA − xC)c)x − ((yB − yA)b − (yC − yA)c)y = xA((xA − xB)b − (xA − xC)c) − yA((yB − yA)b − (yC − yA)c) ((xA − xB)a + (xB − xC)c)x − ((yB − yA)a + (yC − yB)c)y = xB((xA − xB)a + (xB − xC)c) − yB((yB − yA)a + (yC − yB)c) gdzie xA, yA − współrzędne wierzchołka A xB, yB − współrzędne wierzchołka B xC, yC − współrzędne wierzchołka C a − długość boku BC b − długość boku AC c − długość boku AB Rozwiązałem powyższy układ równań wyznacznikami i macierzą odwrotną jednak nie mam pomysłu jak uprościć rozwiązanie tego układu równań aby pokazać że przecięcie dwusiecznych daje wynik zgodny z tym wzorkiem na współrzędne środka Wykazałaś że ten wzorek jest poprawny ale z rozwiązania powyższego układu tego nie widać
20 maj 22:36