Narysuj wykres funkcji
Anka: Narysuj wykres funkcji
y=|2x+3−4|
6 mar 17:01
Julek:
Narysuj
y = 2x
i zastosuj przekształcenia :
1) Translacja o wektor v = [−3;−4]
y = 2x+3 − 4
2) symetria częściowa względem osi OX
y = |2x+3 − 4|
6 mar 17:30
Jack: najpierw rysujesz 2x potem 2x+3 potem 2x+3 −4 a potem dajesz moduł z tego.
2x+3 tym się różni od 2x że wykres funkcji 2x trzeba przesunąć o 3 punkty w lewo. Czyli na
osi OY (dla x=0) będzie wartość 23=8.
2x+3 −4 tym się różni od 2x+3 że tę ostatnią przesuwamy w pionie o 4 jednostki w dół.
Moduł polega na odbiciu symetrycznym 'w górę' od OX tego co 'schodzi' poniżej osi OX.
6 mar 17:33
Anka: Symetria częściowa? Nie wiem co zrobić z asymptotą:(
6 mar 17:34
Anka: Dzięki

już o co chodzi
6 mar 18:08