18 maj 16:06
I'm back:
Ale co Ty tu właściwie zrobiłaś?
18 maj 17:38
anonim123: skorzystałam z kryterium ilorazowego
18 maj 18:17
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
no dobrze an = |
| ; a b n =  |
| | n*ln6n | |
18 maj 18:35
jc: twierdzenie o zagęszczaniu lub kryterium całkowe; szereg zbieżny
| | dx | | 1 | | 1 | |
∫2∞ |
| = − [ |
| * |
| ]2∞ = ... |
| | x (ln x)6 dx | | 5 | | (ln x)5 | |
18 maj 18:42
18 maj 18:45
wredulus_pospolitus:
| | an | |
no dobra ... no to b n jest rozbieżny ... i co to nam daje  a ile wynosi |
| |
| | bn | |
18 maj 18:48
anonim123: ja korzystałam z kondensacyjnego można?
18 maj 18:50
anonim123: to na mocy kryterium kondensacyjnego będzie rozbieżny ?
18 maj 19:15
wredulus_pospolitus:
nie ... bo źle zrobiłaś
| 2n | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 2n * ln6 2n | | ln6 2n | | (n*ln2)6 | | n6 * ln62 | |
18 maj 19:19
anonim123: i co dalej zrobić z tym z 19:19?
18 maj 19:32
I'm back:
To że ∑ 1/n
6 jest zbiezny
18 maj 19:34
anonim123: A dlaczego jest zbieżny jak 1/n nie jest?
18 maj 19:59
chichi:
Poczytaj sobie o P−series Test
18 maj 20:02
jc: Jeszcze raz stosujesz twierdzenie o zagęszczaniu.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| jest zbieżny ⇔ ∑2k * |
| = ∑ |
| |
| | n6 | | (2k)6 | | 32k | |
Drugi szereg jest w oczywisty sposób zbieżny.
18 maj 22:38
anonim123: dziękuję
20 maj 17:12