Prawdopodobieństwo
Kck: W pierwszej urnie są 3 kule białe i 2 czarne, a w drugiej urnie są 4 czarne i 1 biała. Rzucamy
kostką. Jeżeli wypadnie mniej niż 5 oczek, to losujemy kulę z pierwszej urny, jeżeli wypadnie 5
lub 6 oczek, to
losujemy kulę z drugiej urny. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej. Oblicz
prawdopodobieństwo,
że na kostce wypadło mniej niż 5 oczek, jeśli wiadomo, że wylosowaliśmy kulę czarną.
| | 7 | | 2 | |
W pierwszej części zadania wyszło mi |
| , natomiast w drugiej |
| . Dobrze, źle? Może |
| | 15 | | 3 | |
ktoś wytłumaczyć? Szczególnie tę drugą część, rozwiązując bez używania prawdopodobieństwa
warunkowego.
I'm back:
| | 4*3 + 2*1 | | 7 | |
P(A) = |
| = |
| jest ok |
| | 6*5 | | 15 | |
| | 2*4 | | 1 | |
P(B) = |
| = |
| |
| | 2*4 + 2*4 | | 2 | |
Trudno drugie 'wyjaśnić bez warunkowego' bo nawet jeżeli nie użyjemy tego określenia to de
facto będziemy to tak rozwiązywać.
No ale spróbuję. Wiemy że wylosowany kule czarna, więc nasza Ω − − wylosowana czarna, czyli |Ω|
= 4*2 + 2*4
B − wylosowana czarna z pierwszej urny, |B| = 4*2 (losujemy z pierwszej urny, jedna z dwóch
czarnych kul)