Równanie różniczkowe zupełne
pultasek: rozwiąż równanie zupełne:
(siny −3*x2 * cosy)cosydx+xdy=0
17 maj 17:43
kerajs:
To nie jest równanie różniczkowe typu różniczka zupełna.
17 maj 18:02
pultasek: tak dostałam w zadanku, ale też mi coś nie grało. no to potwierdzone, dziękuję bardzo. jakie to
równanie w takim razie? Dopiero początek tej przygody, ale może po jakimś researchu uda się
zrobić, z góry dziękuję
17 maj 18:04
kerajs:
Jakie to równanie? Chyba trudne.
W odróżnieniu od licznych tu jasnowidzów nie mam takich umiejętności i nie zamierzam poprawiać
treści zadań.
Dowiedz się jaka ma być właściwa treść lub poćwicz równania zupełne z jakiegoś zbioru zadań.
17 maj 19:58
Mariusz:
(siny −3*x
2 * cosy)cosydx+xdy=0
| | dy | |
(sin(y)cos(y) − 3x2cos2(y)) + x |
| |
| | dx | |
u = tg(y)
sin(y)cos(y)=tg(y)cos
2(y)
| | cos2(y) | |
sin(y)cos(y)=tg(y) |
| |
| | cos2(y)+sin2(y) | |
| | tg(y) | |
sin(y)cos(y)= |
| |
| | 1 + tg2(y) | |
| | dy | |
(sin(y)cos(y) − 3x2cos2(y)) + x |
| |
| | dx | |
| | u | | 3x2 | | x | du | |
( |
| − |
| )+ |
|
| |
| | 1+u2 | | 1+u2 | | 1+u2 | dx | |
To równanie jest już zupełne
ale można też rozwiązywać je inaczej
To równanie jest też liniowe
20 maj 16:35
Mariusz:
Co do równania (siny −3*x2 * cosy)cosydx+xdy=0
to jeżeli nie chcemy podstawiać to możemy dość łatwo
znaleźć czynnik całkujący zależny tylko od zmiennej y
| dμ | | 1 | | δQ | | δP | |
| = ( |
| ( |
| − |
| ))dy |
| μ | | P | | δx | | δy | |
20 maj 17:34