indukcja
Kasia: Bardzo prosze o pomoc


jak dowiesc ze dla kazdej liczby naturalnej n oraz dowolnej liczby a≥0 zachodzi nierownosc
(1+a)
n ≥ 1 + na
wiem ze trzeba skorzystac z indukcji matematycznej
6 mar 17:00
Basia:
dla n=1
L=1+a
P=1+a
L≥P
Z. (1+a)k≥1+ka
T. (1+a)k+1≥1+(k+1)a=1+ka+a
dowód:
(1+a)k+1=(1+a)k*(1+a) ≥ (1+ka)(1+a)= (bo 1+ka i 1+a są >0)
1+a+ka+ka2 ≥ 1+a+ka (bo ka2≥0)
c.b.d.o.
6 mar 17:06
Kasia: chwilka nie rozumiem skad wzielas w 1 linijce dowodu (1+ka)(1+a)
6 mar 17:24
Basia:
w którym miejscu, bo nie rozumiem; mnożę (1+ka)(1+a)
6 mar 17:26
Kasia: w 1 linijce dowodu po prostu nie rozumiem skad otrzymalas ze
(1+a)k * (1+a) ≥ (1+ka)(1+a)
6 mar 17:35
Jack: Z założenia dowodu indukcyjnego mamy tę nierówność (oznaczone jako Z.)
6 mar 17:53
Basia:
dowód indukcyjny polega na tym, że w drugim kroku zakładamy, że twierdzenie jest prawdziwe
dla pewnego k czyli zakładamy, że (1+a)k≥1+ka i na tej podstawie dowodzimy, że jest
prawdziwe dla k+1
ak+1=ak*a
(1+a)k+1=(1+a)k*(1+a) ≥ (na mocy założenia indukcyjnego) (1+ka)(1+a) itd.
6 mar 18:01
Kasia: aaaa
oki to dziekuje teraz juz rozumiem
6 mar 18:11