matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Wielomiany
popus123:
Rozwiąż równanie −4x+4=3x3+x2 (za pomoca twierdzenia o pierwiastkach wymiernych lub całkowitych)
17 maj 01:12
kerajs:
3x
3
+x
2
+4x−4=0 W(x)=3x
3
+x
2
+4x−4 W(0)=−4 W(1)=4
5
W(1/3)=−3+
9
W(2/3)=0
2
(x−
)(3x
2
+3x+6)=0
3
17 maj 08:19