Zadanie kombinatoryczne.
Kasia_x: 1) Ile jest liczb całkowitych między 3000 i 9999, których suma cyfr wynosi dokładnie 12?
2) Ile spośród powyższych liczb ma wszystkie cyfry różne od 0 i 1?
Mila:
1)
x
1+x
2+x
3+x
4=12 gdzie, x
i− liczby całkowite nieujemne
3≤x
1≤9, 0≤x
i≤9 , i∊{2,3,4}
Rozważamy równanie :
x
1+x
2+x
3+x
4=12−3 i liczbę rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych równania:
⇔x
1+x
2+x
3+x
4=9
przy czym ma zachodzić warunek: 0≤x
1≤6
Zdarzenie przeciwne:
x
1≥7
x
1+x
2+x
3+x
4=9
x
1+x
2+x
3+x
4=2
Liczba rozw.
=================
220−10=210
2)
Liczby nie zawierają cyfry 0 i 1.
3≤x
1≤9 i 2≤x
i≤9 , i∊{2,3,4}
uwzględniając ograniczenia mamy równanie:
x
1+x
2+x
3+x
4=12−3−3*2
x
1+x
2+x
3+x
4=3
====================
Sprawdź, czy zgadza się z wykazem
kerajsa pierwszy punkt.