Pochodne - najmniejsza, największa wartość
Olgaaa: Mam problem z tym przykładem:
Podaj najmniejszą i największą wartość funkcji:
f(x)=(2−x)√4x−x2 w przedziale <0,4>.
15 maj 22:46
Stranger:
Sprawdzamy wewnątrz przedziału:
f(x) = (2−x)
√4x−x2
D: 0 ≤ x ≤ 4
| | (2−x)(−2x+4) | |
f'(x) = −√4x−x2+ |
| |
| | 2√4x−x2 | |
f'(x) = 0 ⇔ −(4x−x
2)+(2−x)
2=0 ⇔ 2x
2−8x +4 =0
x = 2 −
√2 ⋁ x = 2 +
√2
Brzegi:
x = 0 ⋁ x = 4
Zatem:
f(0) = 0
f(4) = 0
f(2 −
√2) = 2
f(2 +
√2) = −2
Wartość największa: f(2 −
√2) = 2
Wartość najmniejsza: f(2 +
√2) = −2
15 maj 23:56