sigma
Kasia: Prosba o pomoc
10
∑ 2 jak to rozwiazac

i=6
6 mar 16:57
Sabin: Czy na pewno poprawnie to zapisałaś Kasiu
6 mar 16:59
Kasia: tak. wlasnie nie wiem jak to zrobic bo nie wiem co sie dzieje jezeli nigdzie nie ma "i" kolo
tej 2
6 mar 17:02
Sabin:
Wtedy wzór jest taki:
n
∑c = nc
i=1
czyli po prostu mnożysz tę stałą tyle razy, ile masz "kroków" w sumie.
U ciebie jest to (i=6 do 10) 4*2 = 8
6 mar 17:08
Sabin: Tfu, 5*2 = 10... od "6" do "10" jest 5 kroków...
6 mar 17:08
Basia:
ai=2
ta suma to a6+a7+....+a10 = 5*2=10
policzalne, ale czy na prawdę o to chodziło ?
6 mar 17:09
Kasia: czyli to bedzie tak

10
∑ 2 = 2
5 = 32
i=6
a jezeli w nestepnym przykladzie jest i= −6 to bedzie tak?
10
∑ 2 = 2
17 = 131072
i= −6
6 mar 17:13
Sabin: Nie 2
5 tylko 2*5, w drugim analogicznie. Nie 2
17 tylko...
6 mar 17:15
Kasia: aha czyli to sie mnozy

?
to to w takim razie jakies podejrzanie proste jest
6 mar 17:15
Kasia: no spoko czyli w tym drugim bedzie 2 * 17 =34
dobrze
6 mar 17:16
Sabin: Tak, to jest proste, stad nasze poczatkowe pytania...
6 mar 17:16
Kasia: dziekuje
6 mar 17:24