Bardzo proszę o pomoc z logarytmów
Bida: Oblicz:
1. log1216 gdy log1227=m
2. log225 gdy log52=m
15 maj 13:30
ite:
2/ wzory do wykorzystania (przy odp. założeniach dla a,b,c)
| 1 | | 1 | |
stąd log2(5)= |
| = |
| |
| log5(2) | | m | |
oraz
b/ log
a(b
k)=k*log
a(b)
więc log
2(25)= log
2(5
2) = 2*log
2(5) = ...
15 maj 15:31
ite:
wzór na podstawie wzoru z 2 b/
log12(27) = log12(33) = 3*log12(3)
log12(16) = log12(42) = 2*log12(4)
następnie korzystamy ze wzoru
loga(b*c) = loga(b) + loga(c)
więc
1 = log12(12) = log12(4*3) = log12(4) + log12(3)
spróbuj dokończyć
15 maj 15:41
Bida: ogromne dzięki
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
! pozdrawiam
15 maj 16:39