matematykaszkolna.pl
W prostokątnym układzie współrzędnych narysuj wykres funkcji: Alv:
  |x3 − x2|  
f(x)=

*(x −2)2
  x3 − x2  
Nie bardzo wiem jak to w ogóle ruszyć, główny problem mam z tą wartością bezwzględną . Za pomoc będę niezmiernie wdzięczny.
6 mar 16:56
Sabin: dla tego co pod modułem większego od zera wzór ma postac f(x) = 1*(x−2)2 dla tego co pod modułem mniejszego od zera wzór ma postac f(x) = −1*(x−2)2 rozwiąż kiedy to co pod modułem jest większe/mniejsze od zera, dostaniesz przedziały dla jakich masz narysować odpowiednią część wykresu funkcji.
6 mar 16:58
Alv: A czy mogłabyś jeszcze wyjaśnić skąd to −1?
6 mar 17:07
Sabin: Mógłbym emotka −1 bierze się stąd, że jeśli to co pod modułem jest ujemne, to wtedy: |x3 − x2| = −(x3 − x2). Wtedy Twój ułamek to:
−(x3 − x2) 

(x − 2)2 = −1*(x − 2)2
(x3 − x2) 
6 mar 17:10
Alv: Aj nick mnie zmylił , Dzięki ale nie bardzo mogę pojąć czemu |x3 − x2| = −(x3 − x2) skoro wartość bezwzględna z czegoś powinna chyba być ≥ 0 .
6 mar 17:18
Sabin: To, że masz minus przed tym nawiasem absolutnie nie oznacza że to jest ujemne emotka Przykład czy −a jest ujemne? Zależy to od a, prawda? Analogicznie robisz tutaj − dlatego na poczatku napisałem Ci, że musisz rozwiązać kiedy to pod modułem jest >/< 0. Przykład na moduł z definicji |x| = −x, gdy x < 0 = x, gdy x ≥ 0 |−5| = ? tu nasz x = −5, czyli x < 0 stad: |−5| = −(−5) = 5 − czyli jak najbardziej liczba dodatnia, prawda?
6 mar 17:23
Alv: Aaa teraz rozumiem, dzięki za wyjaśnienie i za pomoc emotka
6 mar 17:26
jacek: Narysuj wykres odpowiedniej funkcji, gdy x∊<−2π,2π>, i podaj wartości argumentów x , dla których prawdziwa jest równośc: a) sin x =−1/2 b) cos x = cos1/3π c) tg x = tg 7/6π Nie zabardzo wiem jak to zrobić, nie wiem zabardzo o co chodzi. Za pomoc bede wdzieczny
31 sty 21:34