W prostokątnym układzie współrzędnych narysuj wykres funkcji:
Alv: | | |x3 − x2| | |
f(x)= |
| *(x −2)2 |
| | x3 − x2 | |
Nie bardzo wiem jak to w ogóle ruszyć, główny problem mam z tą wartością bezwzględną

. Za
pomoc będę niezmiernie wdzięczny.
6 mar 16:56
Sabin:
dla tego co pod modułem większego od zera wzór ma postac f(x) = 1*(x−2)2
dla tego co pod modułem mniejszego od zera wzór ma postac f(x) = −1*(x−2)2
rozwiąż kiedy to co pod modułem jest większe/mniejsze od zera, dostaniesz przedziały
dla jakich masz narysować odpowiednią część wykresu funkcji.
6 mar 16:58
Alv: A czy mogłabyś jeszcze wyjaśnić skąd to −1?
6 mar 17:07
Sabin:
Mógłbym

−1 bierze się stąd, że jeśli to co pod modułem jest ujemne, to wtedy:
|x
3 − x
2| = −(x
3 − x
2). Wtedy Twój ułamek to:
| −(x3 − x2) | |
| (x − 2)2 = −1*(x − 2)2 |
| (x3 − x2) | |
6 mar 17:10
Alv: Aj nick mnie zmylił

, Dzięki ale nie bardzo mogę pojąć czemu |x
3 − x
2| = −(x
3 − x
2) skoro
wartość bezwzględna z czegoś powinna chyba być ≥ 0 .
6 mar 17:18
Sabin:
To, że masz minus przed tym nawiasem absolutnie nie oznacza że to jest ujemne

Przykład
czy −a jest ujemne? Zależy to od a, prawda? Analogicznie robisz tutaj − dlatego na
poczatku napisałem Ci, że musisz rozwiązać kiedy to pod modułem jest >/< 0.
Przykład na moduł
z definicji
|x| = −x, gdy x < 0
= x, gdy x ≥ 0
|−5| = ?
tu nasz x = −5, czyli x < 0 stad:
|−5| = −(−5) = 5 − czyli jak najbardziej liczba dodatnia, prawda?
6 mar 17:23
Alv: Aaa teraz rozumiem, dzięki za wyjaśnienie i za pomoc
6 mar 17:26
jacek: Narysuj wykres odpowiedniej funkcji, gdy x∊<−2π,2π>, i podaj wartości argumentów x , dla
których prawdziwa jest równośc:
a) sin x =−1/2
b) cos x = cos1/3π
c) tg x = tg 7/6π
Nie zabardzo wiem jak to zrobić, nie wiem zabardzo o co chodzi. Za pomoc bede wdzieczny
31 sty 21:34