Funkcja
Kropek: Czy to przekształcenie jest równoważne?
| | x | | π | | π | |
Mamy funkcję f(x) = sin( |
| − |
| ) = sin(½(x− |
| )) |
| | 2 | | 6 | | 3 | |
| | π | |
I jeśli najpierw przekształcimy y = sin x, przez f(½x) a potem wektor u−> [ |
| , 0] |
| | 3 | |
to otrzymamy tą samą funkcję jeśli zrobimy to samo przekształcenie ale w odwrotnej kolejności?
| | π | |
Moim zdaniem tak, bo będziemy mieli funkcje y = sin(x− |
| ) a potem mnożymy cały argument |
| | 3 | |
| | π | |
tej funkcji czyli x− |
| przez ½ więc mamy funkcję f(x) |
| | 3 | |
Natomiast dla funkcji np wielomianowych już by to nie działało, bo tam wtedy przekształcając
przez f(kx) wstawiamy za "x" −> "kx" natomiast tutaj argumentem funkcji sin jest wszystko co
znajduje się po "sin", tak?
13 maj 16:10
Kropek: Dobrze myślę? Bo desmos rysuje wykres tak jakby mnożył samego x przez ½ a nie cały argument
13 maj 16:11
getin:
niestety nie, przekształcenie f(1/2x) nie mnoży całego argumentu przez 1/2, a mnoży tylko sam x
przez 1/2
zasada przekształcenia f(kx) dla funkcji trygonometrycznych działa tak samo jak dla wielomianów
13 maj 16:20
Kropek: Chociaż jednak nie, bo przez powinowactwo f(kx) wstawiamy nawet w sinusie też za x, "kx" tak?
Więc jest to jednak błędne przekształcenie?
13 maj 16:23
Kropek: Dobra tak racja, nie wiem skąd to wytrzasnąłem 😅
13 maj 16:26
Kropek: I tak samo jest z przekształceniem np f(|x|), też tylko robimy wartość bezwzględnaą z samego x,
dla np funkcji
y = sin(x+1) mamy f(x) = sin(|x|+1)
13 maj 16:27
getin:
dokładnie, nawet w sinusie za x wstawiasz kx.
najpierw f(1/2x), potem translacja o wektor [pi/3, 0]. nie odwrotnie
13 maj 16:29