Indukcja, podzielność
Szkolniak: Pokazać, że liczba 10n+4n−2 jest podzielna przez 3 dla dowolnego n naturalnego.
Da radę to jakoś sprawnie 'rozłożyć' jeśli mam dwie różne podstawy potęgi?
A dokładniej mam na myśli inny przykład, gdzie miałem 9 | 4n+15n−1 dla n naturalnego
I tutaj można zrobić na dwa sposoby:
1) 4*4n+15(n+1)−1=4*4n+15n+14=(4n+15n−1)+3(4n+5) i znów indukcja
2) 4*4n+15n+14=4*4n+60n−45n−4+18=4(4n+15n−1)+9(2−5n) i od razu widać
Myślałem nad jakąś wspólną wielokrotnością między 10 i 4, ale chyba nie tędy droga
Prosze o pomoc
13 maj 15:58
Eta:
Dla n=1 L=P
Zał. ind. dla n=k
L=10k+4k−2 = 3t
Teza ind. dla n=k+1
L=10k+1+4k+1−2=3u
Dowód indukcyjny :
L=10k*10+4*4k −2= 6*10k+4*10k+4*4k−8+6=
= 6(10k+1)+4(10k+4k−2) = 3[2(10k+1)+4*3t ] = 3u
13 maj 16:39
getin:
liczba 10n − 2 składa się z dziewiątek i jednej ósemki. zatem przy dzieleniu przez 3 daje
resztę 2, czyli
10n − 2 jest postaci 3n+2.
jeśli udowodnimy że 4n przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1 to później będzie łatwo.
4n = 4n − 1n + 1 = (4−1)(4n−1 + ... + 1) +1 = 3k + 1.
3n+2 + 3k+1 = 3(n+k+1) co należało pokazać
13 maj 16:41
Szkolniak: Eta, czy w ostatniej linijce nie powinno być
6(10k+1)+4(10k+4k−2)=6(10k+1)+4*3u=3[2(10k+1)+4u]=3t?
13 maj 16:55
Eta:
taaaaaaak
13 maj 16:56
Eta:
Źle zamknęłam nawias kwadratowy
13 maj 16:58
Szkolniak: Oki, dzięki
Eta
getin również dzięki, chociaż u Ciebie trochę więcej trzeba
pomyśleć
13 maj 16:58
Stranger:
Możesz zauważyć, że 10n dzielone przez 3 daje resztę 1, podobnie 4n daje resztę 1. Zatem
można zapisać, że 10n = 3x + 1 i 4n = 3y + 1 dla pewnych liczb naturalnych x i y. Skoro
tak, to:
10n + 4n − 2 = 3x + 1 + 3y + 1 − 2 = 3(x+y)
13 maj 17:58
Eta:
Szkolniak wyraźnie pisze : indukcja, podzielność
więc dowód indukcyjny
13 maj 19:01