wyznacz ekstrema fuknkcji f
fabian: f(x)=√2x4+2x2+2
w odpowiedziach jest max f(0)=√2
12 maj 22:53
Stranger:
Funkcja y(x) = √x jest rosnąca, a więc wystarczy zbadać funkcję:
g(x) = 2x4+2x2+2
g'(x) = 4x3 + 4x = 4x(x2 + 1)
Na znak pochodnej wpływa tylko wyrażenie 4x, a więc g'(x) < 0 dla x < 0 i g'(x) > 0 dla x > 0.
Zatem g(x) maleje dla x < 0 i rośnie dla x > 0. Stąd minimum w x = 0 równe g(0) = 2. Dla
wyjściowej funkcji wartość minimum wynosi √2 dla x = 0.
12 maj 23:17
Stranger: Poprawka w pochodnej: 8x3 + 4x = 4x(2x2 + 1), niewiele to zmienia.
12 maj 23:19
Szkolniak: f(x)=
√2x4+2x2+2, D
f : x∊ℛ
| | 8x3+4x | | 2x(2x2+1) | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | 2√2x4+2x2+2 | | √2x4+2x2+2 | |
| | 2x(2x2+1) | |
f'(x)>0 ⇔ |
| >0 ⇔ x>0 |
| | √2x4+2x2+2 | |
f'(x)<0 ⇔ x<0, wniosek jak u
Stranger.
13 maj 16:22