Funkcje
Sandra: Witam,
Mam pytanie jak podejść do rozwiązania następujących zadań:
1. Wyznacz wartość parametru m, dla którego trójkąt opisany przez układ nierówności ma pole
równe 60.
Układ nierówności:
2x−y+4 ≥ 0
3x+y−14≤0
y+m≥0
2. Aby napełnić dwa jednakowe zbiorniki o pojemności 600l otworzono najpierw zawór napełniający
zbiornik pierwszy w tempie 3 1/s, a gdy znalazło się w nim 35l wody, otworzono zawór
napełniający drugi zbiornik w tempie 5 1/s. a) Oznacz przez t czas w sekundach mierzony od
momentu otworzenia drugiego zaworu, a przez f(t) i g(t) − ilość wody odpowiednio w pierwszym i
drugim zbiorniku po upływie t sekund. Zapisz wzory funkcji f i g.
b) po jakim czasie od otworzenia drugiego zaworu w pierwszym zbiorniku było dwukrotnie więcej
wody niż w zbiorniku drugim.
c) po jakim czasie od otwarcia drugiego zaworu, w drugim zbiorniku było 50% więcej wody niż w
zbiorniku pierwszym
12 maj 22:33
getin:
Zad. 1
Trzeba rozwiązać układy równań:
{2x−y+4 = 0
{3x+y−14=0
{2x−y+4 = 0
{ y + m = 0
{3x+y−14 = 0
{ y+m = 0
gdzie m − parametr
Z rozwiązań układu równań wyjdą współrzędne (x,y) wierzchołków A, B, C tego trójkąta
Skorzystać ze wzoru z karty wzorów CKE na str. 6 na pole trójkąta i przyrównać wzór do 60.
Z powstałego równania z wartością bezwzględną wyliczyć m
Pewnie będą ze dwie wartości − dla wyliczonych m narysować całą sytuację na układzie
współrzędnych i sprawdzić czy nierówności tworzą rzeczywiście trójkąt
Zad. 2
nie bardzo wiem co znaczy w tempie 3 1/s
domyślam się że może chodzić o jednostkę prędkości litry na sekundę, 3 litry na sekundę ?
13 maj 08:36