Obliczanie całki oznaczonej
Całki całeczki: Oblicz całkę:
12 maj 13:18
getin:
Δ = 1
2 − 4*1*(−2) = 1+8 = 9
√Δ = 3
x
1 = {−1−3}{2} = −2
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x+2)(x−1) | | x+2 | | x−1 | |
1 = A(x−1) + B(x+2)
1 = Ax+Bx−A+2B
0x+1 = (A+B)x−A+2B
{A+B = 0
{−A+2B=1
−−−−−−−−−−−−−−
3B = 1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx − |
| ∫ |
| dx = |
| | x2+x−2 | | 3 | | x−1 | | 3 | | x+2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| ln|x−1| − |
| ln|x+2|+C |
| | 3 | | 3 | |
12 maj 15:17
Szkolniak: getin to całka oznaczona, więc czy w sumie nie powinniśmy tej całki zapisać jako:
| | dx | | dx | | dx | |
−21∫ |
| =lim Ta∫ |
| +lim aS∫ |
| , gdzie −2<a<1? |
| | x2+x−2 | | x2+x−2 | | x2+x−2 | |
T−>−2
+ S−>1
−
13 maj 16:34
chichi:
@
Szkolniak to co napisałeś, to przeczytaj jeszcze raz. Ale tak winniśmy skorzystać tutaj z
granicy, ale nie sprawdzałem Twoich przekształceń, pozdro
14 maj 00:23
Szkolniak : No właśnie nie jestem do końca pewien jak się liczy takie całki, jeśli mamy przykładowo całkę
oznaczoną od minus nieskończoności do nieskończoności. Za pomocą jednego limesa tego nie
zapisze, więc na chłopski rozum próbowałbym to rozdzielić, przykładowo zerem

pozdro
W tym przykładzie mi wyszło −inf, może ktoś też zrobi to potwierdzi
14 maj 18:44
Mariusz:
getin policzył nieoznaczoną
Teraz można by z twierdzenia Newtona Leibniza skorzystać
ale że mamy całkę oznaczoną niewłaściwą to zamiast różnicy funkcji pierwotnej
na krańcach przedziałów bierzemy granicę
Tutaj przed zastosowaniem twierdzenia Newtona Leibniza warto sprawdzić czy punkt
dla którego funkcja podcałkowa nie leży wewnątrz przedziału całkowania
Wtedy należałoby skorzystać z twierdzenia o addytywności całki oznaczonej
względem przedziału całkowania
20 maj 22:47
chichi:
@Mariusz dobrze prawi 😎
21 maj 00:25
Mariusz:
"Tutaj przed zastosowaniem twierdzenia Newtona Leibniza warto sprawdzić czy punkt
dla którego funkcja podcałkowa nie leży wewnątrz przedziału całkowania "
Miało być
Tutaj przed zastosowaniem twierdzenia Newtona Leibniza warto sprawdzić czy punkt
dla którego funkcja podcałkowa jest nieokreślona nie leży wewnątrz przedziału całkowania
I to jest taka ogólna rada w przypadku liczenia całek oznaczonych niewłaściwych
Mamy dwa przypadki kiedy całka oznaczona może być niewłaściwa
1. Przedział całkowania jest nieograniczony (co najmniej z jednej strony)
2. Jeżeli istnieje punkt należący do przedziału całkowania
dla którego funkcja podcałkowa jest nieokreślona
Tutaj mamy sytuację z punktu 2.
a te punkty są jedynie na krańcach przedziału całkowania
21 maj 11:46
chichi:
@
Mariusz bez większej intuicji, nawet jeśli policzy się całkę nieoznaczona, a później
próbując skorzystać z tw. Newtona−Leibniza przekona się sam, że jest coś nie halo
22 maj 00:38