mtr
a47: jak tam maturki dzieciaczki?
12 maj 00:23
getin:
Rozszerzenie − są zadania banalne prostsze niż na podstawie, że nawet widać gołym okiem
odpowiedź, a są zadania z jakimiś chorymi liczbami gdzie wychodzi że nie liczy się pomysł, a
niepomylenie się w skomplikowanych rachunkach
najgorsze te dowody były, zrobili te tw. cosinusów, coś tam przerzucili na drugą stronę
równania, to takie sztuczne było
podobnie te przerzucenie x3 na prawą stronę równania w dowodzie algebraicznym...
zadania nie mają tego błysku
no i punktacja leży...
zadanie z wartością bezwzględną 3 pkt,
zadanie z granicą ciągu 2 pkt
zadanie z cosinusem i sinusem 1 pkt!
chyba odwrotnie powinni przydzielić punkty
Bardzo nie podobała mi się treści zadania z graniastosłupem i ciągiem.
Na przykładzie tych zadań widać że ktoś złośliwy to układał...
W zadaniu z bryłą mnóstwo niewiadomych trzeba było zrobić, a potem nagle się wszystko
poskracało
W zadaniu z ciągiem nie byli łaskawi nazwać ciągu geometrycznego − szeregiem geometrycznym,
albo chociaż nieskończonym ciągiem geometrycznym − ewidentna złośliwość
Ogólnie bardzo spada poziom zadań (oczywiście nie poziom trudności, a poziom układających te
zadania)
12 maj 06:25
daras: Maturki zdawałem w zeszłym wieku i już zapomniałem
12 maj 10:00
wredulus_pospolitus:
@Daras −−− i co się chwalisz, że zaraz idziesz na ZUSowską emeryturę
12 maj 11:21
Patrygooo: Moim zdaniem matura była bardzo czasochłonna, a przez to można było popełnić wiele błędów.
Uważam, że będę miał 50%. Dużo błędów popełniłem

.
Tyle poświęconego czasu na naukę, a tak słaby wynik....
Co to był za podpunkt (c) z optymalizacji.
Pochodna z pierwiastka? Tego nawet w tablicach nie ma
12 maj 11:50
Saizou :
Może i nie ma pochodnej funkcji złożonej, ale własności funkcji wykładniczej już są.
Funkcja określona wzorem f(t) =
√t, dla t≥0 jest rosnąca. Jeśli t jest ciągłe,
to wystarczy zbadać ekstremum funkcji t.
| | (18−2b)√18b−81 | |
F(b) = |
| = (9−b)√18b−81 = √(9−b)2(18b−81) |
| | 2 | |
t(b) = (9−b)
2(18b−81)
12 maj 20:48
getin:
a przecież funkcja wykładnicza i jej własności zostały wyrzucone z wymagań, nawet wymagań
matury podstawowej!
12 maj 20:55
daras: @wretodeau ja już dwie dekady jadę na zapomodze zusu
13 maj 22:39
chichi:
@
Saizou to takie oczywiste i tak często wykorzystywane przez maturzystów, a ciekawe co
który z nich byłby w stanie udowodnic ten jakże "oczywisty" fakt
14 maj 00:27