matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Dowód
Do wody:
Udowodnić że ∫e
ax
=
1
a
e
ax
+ C
11 maj 17:42
chichi:
A dx gdzie wywiało?
du
du
1
1
∫e
ax
dx = [u = ax, du = adx,
=dx] = ∫e
u
=
∫e
u
du =
e
u
+ C =
a
a
a
a
1
=
e
ax
+ C
a
11 maj 18:25
kerajs:
1
1
(
e
ax
+C)'
x
=
*ae
ax
=e
ax
a
a
14 maj 13:01