Kombinatoryka
Pan: Czy w takim zadaniu, które sam wymyśliłem, oblicz ilość sposobów na ile można 5 osób
przyporzadkować do niech będzie 10 wagonów bo to nie ma znaczeniam, gdy rozróżniamy osoby to
wiadomo, mamy 10⁵ sposobów, lecz czy można podejść do tego zadania w ten sposób, żeby obliczyć
ilość sposobów ale gdy ich nie rozróżniamy?
Po chwili namysłu doszedłem do wniosku, że teoretycznie można by było to zrobić w miarę łatwo
| | | |
jeśli mielibyśmy to obliczyć dla dwóch osób, | + 10 ( przypadki gdy w żadnym wagonie |
| | |
nie ma dwóch osób na raz + te przypadki gdy są razem w wagonie ), lecz czy takie podejście do
zadania jest prawidłowe?
Czy wtedy przypadkiem nie łamiemy tego, że nie jest to rozkład jednostajny, tak jak w przypadku
rzutów dwoma kostkami, suma oczek 2, ma dwa razy mniejsze prawdopodobieństwo niż np suma 3,
albo 2+1 albo 1+2.
10 maj 20:52
Pan: Mam na myśli to, że scalamy jakby te przypadki gdy np. osoba 1. pójdzie do wagonu A a osoba 2.
do B oraz na odwrót ( liczymy to podwójnie gdy ich nie rozróżniamy)
10 maj 20:56
Pan: Czy ktoś może?
10 maj 21:32
wredulus_pospolitus:
w przypadku gdy osoby nie są rozróżnialne, a wagony są, to liczba sposobów będzie równa liczbie
rozwiązań następującego równania:
w
1 + w
2 + w
3 + ... + w
9 + w
10 = 5 gdzie w
i reprezentuje i'ty wagon, 5 ≥ w
i ≥ 0 ;
w
i ∊ N
a takie równanie rozwiązujemy za pomocą kombinacji z powtórzeniami:
dla przykładu z dwoma osobami:
| | | | | |
= | = 11*5 = 55 = 45 + 10 = | + 10 |
| | | |
10 maj 22:05
Pan: | | | |
Już w większości rozumiem, tylko że skąd się bierze | |
| | |
10 maj 22:22
Pan: n+k−1*
10 maj 22:23
Pan: Chodzi o to, że po każdym dobraniu, bądź nie, osoby do wagonu go już odrzucamy?
10 maj 22:24
wredulus_pospolitus:
Pytasz się skąd się wziął wzór na kombinacje z powtórzeniami? Tak ?
10 maj 22:25
wredulus_pospolitus:
Ogólnie − kombinacje z powtórzeniami (chyba) nie są obecnie w programie szkoły średniej, ale
oczywiście mogę się mylić.
10 maj 22:26
Pan: Nie nie ma go, można powiedzieć że pytam o to skąd się wziął ten podany przez ciebie, bo jakby
na dole wzoru Newtona jest po prostu samo "k"
10 maj 22:32
Pan: Sam wzór powiedzmy mniej więcej rozumiem, ale prostszy w rozumowaniu jest na pewno na
kombinacje bez powtórzeń, może masz jakieś uzasadnienie tego wzoru? Chodzi mi coś typu jak
jest w kombinacji bez powtórzeń, że dzielimy dodatkowo wariacje bez powtórzeń przez ilość
możliwości pomieszania elementów w ciągu czyli k!
10 maj 22:41
11 maj 11:22
Pan: Dobra już rozumiem, tylko zmyliło mnie to, że nie jest to dokładnie wzór na kombinacje z
powtórzeniami, bo tam mamy n+k−1 nad k a nie k−1, a to można
potraktować jako ciąg binarny długości: ilość osób + n −1 nad n−1 wagonów, lecz dlaczego ten
pierwotny wzór ma na dole wzoru Newtona samo k?
11 maj 16:47
Pan: | | | |
Czy dobrze myślę że ten wzór | nie zakłada przypadków że np w równaniu |
| | |
x
1+x
2+...+x
n = S, gdzie S oraz x
1...x
n ∊ N nie zapewniamy, że dla jakiegoś x nie
przypiszemy żadnego elementu?
11 maj 16:49
Pan: Lecz ten wzór z k−1 już tak?
11 maj 16:49
Pan: | | | |
*** wzór postaci | nie uwzględnia tych przypadków gdzie x1...xn mogą być równe 0 |
| | |
11 maj 16:56
Pan: To i tak nie rozumiem tylko rozbieżności w tych wzorach − różnicy z k i k−1
11 maj 16:57
Pan: Dobra, jeszcze inaczej, tutaj n jest zbiorem elementów natomiast u nas k jest zbiorem elementów
z którego wybieramy i tym sposobem odrzucamy te przypadki gdzie wybralibyśmy drugi raz ten sam
wagon dlatego przy każdym wyborze mamy ich n−1, n−2 itd?
11 maj 17:02
Pan : Głupoty piszę 17:02
11 maj 17:10
Pan: Dobra już chyba rozumiem, trochę naspamowałem. Jeśli mamy z samym k to np wybieramy 2 elementy
z 4 ze zbioru {a,b,c,d} to mamy te przypadku gdy jest {a,a}, {b,b} itd natomiast w tym
zadaniu co podałem mamy je odrzucić, czyli przy każdym wyborze mamy o jeden mniej element do
wyboru ale musimy wziąć pod uwagę przypadki, gdy któryś podzbiór ( wagon) jest pusty
11 maj 17:20
Pan: Koniec
11 maj 17:20
Pan: To jest dobrze napisane? ^^^
14 maj 18:04
Pan: Że po prostu po każdym usadowieniu osoby w jakimś wagonu mamy k−1 potem k−2 osób ?
14 maj 18:06
Pan: A już kurde nie rozumiem, bo my odejmujemy: ilość wagonów −1, a nie osób
14 maj 18:21