Geometria, dowodzenie
Alaias: Przekątne trapezu ABCD ( AB równoległe do CD) przecinają się w punkcie E. Okręgi opisane na
Δ AED i Δ BCE przecinają się w punkcie F należącym do boku AB. Wykaż, że CF=DF
10 maj 13:19
Eta:
Rysunek sporządź samodzielnie ( bo w tym edytorze nie mogę go narysować
∡BFC=∡FCD =α jako naprzemianległe
oraz ∡BEC=α −− jako wpisany w okrąg i oparty na tym samym łuku BC
analogicznie
∡FAC=∡FDC=β −− naprzemianległe
oraz ∡AED=β −− jako wpisany w okrąg oparty nałuku AD
oraz ∡AED=∡BEC−− jako wierrzcołkowe
zatem β=α to ΔFDC jest równoramienny
to ramiona |FC|=|FD|
co kończy dowód
10 maj 21:21
Eta:
10 maj 21:32
Alaias: Dzięki, super
10 maj 22:28