Dystrybuanata i zmienna losowa.
Jerry: Schemat kontroli jakości zakłada, że z bieżącej masowej produkcji pewnego
detalu co godzinę wybieramy losowo cztery detale i poddajemy je sprawdzeniu na zgodność z
wymaganiami. Z długotrwałych obserwacji wiadomo, że 2% detali nie spełnia wymagań. Na
tej podstawie wyznaczyć funkcję prawdopodobieństwa zmiennej losowej X równej liczby
detali, które nie spełniają wymagań wśród 4 losowo wybranych. Podać formułę na dystrybuantę
zmiennej losowej X. Obliczyć prawdopodobieństwo, że będziemy mieli co najmniej jeden detal
nie spełniający wymagań. Jaka jest oczekiwana liczba detali, które nie spełniają wymagań?
10 maj 12:27
getin:
P (x=0) = 0,984
P (x=1) = 4*0,983*0,02
P (x=2) = 6*0,982*0,022
P (x=3) = 4*0,98*0,023
P (x=4) = 0,024
dystrybuanta wyraża się wzorem
D (x>4) =1
D (3<x≤4) = 1 − P (x=4)
D (2 <x≤3) = 1 − P(x=3) − P(x=4)
D (1 <x≤2) = 1 − P (x=2) − P(x=3) − P(x=4)
D (x≤1) =0
prawdopodobieństwo co najmniej jednego wadliwego elementu wynosi
1−P(x=0) = 1−0,984
oczekiwana liczba wadliwych elementów to
1*P(x=1) + 2*P(x=2) + 3*P(x=3) + 4*P(x=4)
13 maj 15:10