Rozwiąż 3x^2 + 6x + 10 = 9 w Z_{11}.
Pomocy: Rozwiąż 3x2 + 6x + 10 = 9 w Z11.
Zamieniłam sobie 10 na −1 i wychodzi mi delta = 48 , d2 =11 ? , d = 2 i d=9 jednak jak
podstawiam
pod wzór na pierwiastek to wychodzi mi liczba w ułamku (x1 = −8/6 i x =−4/6 lub x1=−15/6 i x2
=4/6), a powinna być całkowita, co robię źle?
9 maj 21:04
Pomocy: Pomyłka 3x2 + 6x + 10 = 0 w Z11
9 maj 21:19
zc93cc59:
10 maj 00:40
I'm back:
Dzielenie moduł trochę inaczej wygląda, nie sądzisz?
10 maj 01:55
I'm back:
−8/6 = 3/6 = 14/6 = 25/6 = 36/6 = 6
−4/6 = 7/6 = 18/6 = 3
Sprawdzenie:
3*62 + 6*6 + 10 = 4*36 + 10 = 4*3 + 10 = 1 − 1 = 0
3*32 + 6*3 + 10 = 5*9 + 10 = − 10 + 10 = 0
I się wszystko 'spiknelo'
10 maj 01:58
I'm back:
Zauważ dodatkowo że − 15/6 = − 4/6
Natomoast 4/6 zostało źle policzone
10 maj 01:59
chichi:
x ∊ {3, 6}
10 maj 12:02
Mila:
3x2 + 6x + 10 = 0(mod11)
3x2+6x−1=0( mod11)
Δ=48≡4(mod11)
2*2=4
x=(−6−2)*6−1=(−8)*6−1=−8*2=−16≡6(mod11)
[ 6*2=12≡1(mod11)⇔6−1≡112
lub
x=(−6+2)*6−1=(−4)*2=−8≡113
x=6+11n lub x=3+11n , n∊C
10 maj 21:00