Hej, pytanko mam. Dlaczego dla funkcji f(x)=U{x^2-2}{3-x} f_{min} to 3-p{7} a dl
Rafał: | | x2−2 | |
Hej, pytanko mam. Dlaczego dla funkcji f(x)= |
| fmin to 3−√7 a dla fmax to |
| | 3−x | |
3+
√7.
Nie mogę tego zrozumieć gdyż po narysowaniu wykresu tej funkcji to wartość funkcji dla 3+
√7
będzie niższa niż dla 3−
√7.
9 maj 16:59
Mila:
To są ekstrema lokalne. Poczytaj definicję .
f(3+√7)=−2(3+√7) maksimum lokalne
f(3−√7)=2(√7−3) minimum lokalne
9 maj 17:11
chichi:
To są ekstrema lokalne. Spójrz, że ta funkcja składa się z "dwóch części" i dla tych argumentów
rzeczywiście występują tam ekstrema LOKALNE!
9 maj 17:11
Rafał: Dobra, dziękuję
9 maj 17:18