Równanie trygonometryczne
PATMAT16: Rozwiąż równanie:
| | π | | π | | 1 | |
(cosx)[sin(x− |
| )+sin(x+ |
| )]= |
| sinx |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
Doszedłem do takiego etapu i nie wiem co z tym dalej zrobić:
| | π | | π | | −π | |
sin(x− |
| )+sin(x+ |
| )=2sin(x)cos( |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
9 maj 15:44
chichi:
| | π | |
Lewa strona równania to sin(x), z prawej cos(− |
| ) nie wiesz ile to?  |
| | 3 | |
9 maj 16:15
chichi:
Na pewno dobrze to przeksztalciles swoją drogą?
9 maj 16:18
9 maj 16:19
PATMAT16: O to chodzi?
9 maj 16:20
PATMAT16: W odpowiedziach zaczęli od tego przekształcenia ze wzoru na sumę sinα+sinβ.
Wyszło im to samo co mi, tylko, że nie wiem jak to dalej zrobić, bo przeszli do kolejnego etapu
bez rozpisania.
9 maj 16:22
chichi:
| | π | | π | | 1 | |
Chryste Panie, co to jest o 16:19 cos(− |
| ) = −cos( |
| ) = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
9 maj 16:26
chichi:
| | π | | π | | 1 | |
cos(x)[sin(x − |
| ) + sin(x + |
| )] = |
| sin(x) |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
2cos(x)[sin(x)cos( |
| )−cos(x)sin( |
| )+sin(x)cos( |
| )+cos(x)sin( |
| )]=sin(x) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
2cos(x)sin(x) = sin(x)
sin(x)[2cos(x) − 1] = 0
.
.
.
Twoje równanie do tego nie prowadzi...
9 maj 16:33
PATMAT16: Nie powinno się skorzystać ze wzory sinα+sinβ?
9 maj 16:49
chichi:
Chcesz to sobie korzystaj, ja skorzystałem z innego. Co to za pytanie? Czemu w ogóle mielibyśmy
mieć powinność skorzystać z jakiegoś wzoru, nie zaglądaj do odpowiedzi
9 maj 17:05