Pole
Hmm: Oblicz pole trójkąta ABC jeśli A = (1,2,3), B = (−1,0,4), C = (5,6,0)
9 maj 11:25
kerajs:
Pole trójkąta to połowa długości iloczynu wektorowego wektorów AB i AC.
9 maj 12:35
chichi:
Czy potrafisz policzyć wyznacznik?
9 maj 12:35
Hmm: Wyznacznik wyszedł mi −2, co dalej?
9 maj 13:00
Stranger: Nic, bo policzyłeś iloczyn mieszany.
9 maj 13:21
Hmm: To jak to policzyć?
9 maj 13:25
Stranger: Wyznaczasz wektory AB i AC, obliczasz ich iloczyn wektorowy. Potem obliczasz długość wektora,
będącego wynikiem iloczynu wektorowego. Na koniec dzielisz przez 2.
9 maj 13:28
Mariusz:
AB = [−2,−2,1]
AC = [4,4,−3]
i j k
−2 −2 1
4 4 −3
(6 − 4)i − (6 − 4)j + (−8 − (−8))k
ABxAC = [2,−2,0]
|ABxAC| = 2√2
P=√2
10 maj 23:53
Mariusz:
Można próbować bez wektorów
Z twierdzenia cosinusów liczysz wartość cosinusa
Z jedynki trygonometrycznej liczysz sinusa
Wstawiasz obliczone wartości do wzoru na pole z sinusem
11 maj 00:22
kerajs:
Skoro i tak liczy długość dwóch boków trójkąta to sugerowany kosinus znajdzie z iloczynu
skalarnego.
Policzenie długości trzeciego boku sprowadza zadanie do metod znanych z planimetrii.
Można także inaczej liczyć pozostając w stereometrii. Przykładowo: wyliczasz równanie prostej
AB, liczysz odległość punktu C od niej i już masz wysokość tego trójkąta Jeszcze długość
podstawy AB i elementarny wzorek pole trójkąta.
Mimo wielości metod, obliczenie pola z iloczynu wektorowego jest, moim zdaniem, najszybsze.
11 maj 11:31