Wyliczenie prawdopodobieństwa
Asiula: Na magazynie w pewnej firmie znajdują się żarówki od trzech producentów A, B i C.
Żarówek od producenta A jest 200 , żarówek od producenta B jest
400 , a żarówek od producenta C jest 600 . Żarówki wyglądają
identycznie, ale wśród żarówek z zakładu A znajduje się 1% żarówek
wadliwych, wśród żarówek z zakładu B znajduje się 4% żarówek wadliwych,
a wśród żarówek z zakładu C znajduje się 8% żarówek wadliwych.
a) Proszę obliczyć prawdopodobieństwo, że losowo wybrana żarówka jest niewadliwa,
b) Wylosowano jedną żarówkę i okazała się wadliwa. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że ta żarówka jest od producenta A
Ktoś pomoże?
8 maj 23:07
I'm back:
| | 200*0.99 + 400*0.96 + 600*0.92 | |
P(A) = |
| =... |
| | 200+400+600 | |
| | 0.01*200 | |
P(B) = |
| =... |
| | 0.01*200 + 0.04*400 + 0.08*600 | |
9 maj 06:28