Dany jest prostokąt, którego wierzchołki należą do prostej 𝑦 = 6
xmoncler: Dany jest prostokąt, którego wierzchołki należą do prostej 𝑦 = 6 oraz paraboli
opisanej równaniem 𝑦 = −(𝑥 − 4)2 + 18. Oblicz pole tego prostokąta, którego
pole jest największe.
8 maj 19:59
Stranger:
Czy dobrze przepisałeś/aś? Największe pole raczej istnieć nie będzie, bo możemy schodzić z
bokiem, którego wierzchołki są na paraboli coraz niżej i niżej (parabola ma ramiona skierowane
w dół), zwiększając pole prostokąta (boki przecinają wtedy ramiona paraboli, ale to chyba bez
znaczenia).
8 maj 21:10
Stranger:
Nie przecinają, tylko po prostu prostokąt jest "na zewnątrz" paraboli. ***
8 maj 21:16
xmoncler: Generalnie to ja to skopiowalem wiec jest 1:1 treść i własnie tez jej nie rozumiem
8 maj 21:43
kerajs:
Przypuszczalnie autorowi chodziło o fragment paraboli nad prostą y=6, jednak nie umiał się
wysłowić, więc wyszedł mu bubel, a nie zadanie.
9 maj 12:39