Rozłóż wielomian u na czynniki, grupując jego wyrazy.
popus123: Rozłóż wielomian u na czynniki, grupując jego wyrazy.
d) w(x) = 125x8 − x5
a) w(x)=− −12x5+12x3−3x
8 maj 18:51
kerajs:
d) w(x)=x5(5x−1)(25x2+5x+1)
a) w(x)=−3x(2x2−1)2=−3x(√2x−1)2(√2x+1)2
8 maj 19:09
wredulus_pospolitus:
125x8 − x5 = x5(125x3 − 1) = x5*((5x)3 − 1) = ...
−12x5 + 12x3 − 3x = −3x(4x4 − 4x2 + 1) = −3x(2x2−1)2 = ...
8 maj 19:09
janek191:
d ) W(x) = x5 *( 125 x3 − 1) = x5 *[ (5 x)3 − 1) = x5*( 5 x − 1)*(25 x2 + 5 x +1)
a) W(x) = −3 x*( 4 x4 − 4 x2 + 1) = −3 x* ( 2 x2 − 1)2
8 maj 19:13
janek191:
d ) W(x) = x5 *( 125 x3 − 1) = x5 *[ (5 x)3 − 1) = x5*( 5 x − 1)*(25 x2 + 5 x +1)
a) W(x) = −3 x*( 4 x4 − 4 x2 + 1) = −3 x* ( 2 x2 − 1)2
8 maj 19:13